BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi (gun abasmathi lg best)
5 cawan air
1 cawan susu sejat
1 helai daun pandan
1 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang besar, hiris
2 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 camca besar penuh minyak sapi
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna makanan merah, hijau dan kuning (utk colorkan nasi)
BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng (nak tambah gajus, kismis lg sedap)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga harum. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan, tumis hingga layu dan wangi. Masukkan beras dan kacau rata. Goreng beras tadi selama 1 minit. Matikan api.
- Alih beras ke dalam periuk nasi elektrik. Tuang air (atau air rebusan ayam) dan juga susu sejat, tambah garam secukup rasa dan gaul rata. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, buat beberapa lubang pada nasi tadi dan setiap lubang tuangkan warna2 berbeza. Biar sekejap bila nasi masak, matikan suis.
- Bila nasi dah masak hiaskan dengan hirisan daun bawang, daun sup serta bawang goreng...
Tengok tu aku tuang ayam masak merah menceceh tepi mangkok...sorri...
No comments:
Post a Comment